Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Η ευαισθητοποιημένη Coca Cola

Η εκστρατεία της Coca Cola για το νερό

Η Καθημερινή της Κυριακής 1/8/2010 δημοσίευσε στην τελευταία σελίδα του ένθετου Τέχνες το comic που κέρδισε στον διαγωνισμό comic strip που διοργάνωσε η Coca-Cola Τρία Έψιλον και η Coca-Cola Hellas για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Αποστολή Νερό».

Όταν το περιβάλλον βρίσκεται υπό διάλυση και την ευθύνη την έχουν καθαρά οι ανεξέλεγκτες βιομηχανίες είναι μάλλον υποκριτικό το να εμφανίζεται μια πολυεθνική στο ρόλο του σωτήρα, πόσο μάλλον αν αυτή η πολυεθνική είναι η Coca Cola.

Ας κάνουμε λοιπόν ένα μικρό σεργιάνι στο google για διαπιστώσουμε κατά πόσο η Coca Cola έχει δικαίωμα να ομιλεί.

Νούμερο 1

ΤΑ ΝΕΑ http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4433757

Το κόμικ στριπ στο οποίο αναφέρθηκα στην αρχή δείχνει ένα παιδάκι να μας ενημερώνει πως μόνο το 2% του νερού που υπάρχει στον πλανήτη είναι πόσιμο, επομένως δεν μπορούμε να το σπαταλάμε.

Διαβάζω λοιπόν στο άρθρο από ΤΑ ΝΕΑ:

XPEIAZONTAI περίπου τρία λίτρα νερό για να παρασκευασθεί ένα λίτρο Coca-Cola και αρκετοί υποστηρίζουν ότι σε πολλά κρατίδια της Ινδίας (στο Ρατζαστάν, στο Ουτάρ-Πραντές, στο Κεράλα, στο Μαχαράστρα) η κατασκευή από την Coca-Cola εργοστασίων εμφιάλωσης έχει μειώσει σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού.

Βέβαια παρακάτω ΤΑ ΝΕΑ ειρωνεύονται τους επικριτές της πολυεθνικής:

H εταιρεία έχει ήδη απαντήσει, εγκαινιάζοντας «προγράμματα συλλογής βρόχινου νερού» σε 26 εργοστάσιά της, περιορίζοντας τη χρήση νερού κατά 25% και στέλνοντας πόσιμο νερό στα πληγέντα από τη δραστηριότητά της χωριά. Οι επικριτές της, ωστόσο, δεν εντυπωσιάζονται.

Μάλιστα, δηλαδή το υπόλοιπο 75% συνεχίζει να το εκμεταλλεύεται και να το στερεί από τους Ινδούς. Γιούπι!

Νούμερο 2

Κατ’αρχάς είναι γελοίο να μιλάμε για σπατάλη νερού από σιντριβάνια και βρύσες όταν ένα λίτρο Κόκα Κόλα απαιτεί 3 λίτρα νερό. Το ζήτημα όμως είναι ο μαυρούλης που υποφέρει απ’την έλλειψη νερού. Διαβάζω λοιπόν στα ΝΕΑ πάλι:

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία που πωλεί καθημερινά ένα δισεκατομμύριο αναψυκτικά, είχε πέρυσι κέρδη περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια και δαπάνησε την ίδια χρονιά στο μάρκετινγκ δύο δισεκατομμύρια δολάρια - ποσό τετραπλάσιο των ετήσιων δαπανών της Unicef - κατηγορείται ότι εξαντλεί τους λιγοστούς υδάτινους πόρους της αγροτικής Ινδίας, ότι συνδέεται με παραστρατιωτικές ομάδες της Κολομβίας και ότι κάνει τα... στραβά μάτια στις βίαιες επιθέσεις εναντίον συνδικαλιστών στη Λατινική Αμερική, την Ασία και τη Ρωσία.

Και μια και μιλάμε για σπατάλη ας κάνουμε την υπόθεση ότι το κάθε αναψυκτικό που πουλάει είναι των 250 ml. Έχουμε λοιπόν 1.000.000.000x0,25 lt=250.000.000 lt coca cola την ημέρα, δηλαδή
250.000.000x3 = 750.000.000 lt νερό την ημέρα. Και μέσα σ’ένα χρόνο; 273.750.000.000 λίτρα νερό.

Κι επειδή τα μηδενικά με μπερδεύουν η Coca Cola χρησιμοποιεί Διακόσια εβδομήντα τρία δισεκατομμύρια εφτακόσια πενήντα εκατομμύρια λίτρα νερό το χρόνο. Και θυμηθείτε: υποθέσαμε ότι πουλάει μόνο κουτάκια των 250 ml…

Ας κάνουμε άλλη μια υπόθεση: ότι ένας άνθρωπος χρειάζεται 2 λίτρα νερό την ημέρα.

750.000.000: 2= 375.000.000. Χμ…Μιλάμε για τριακόσια εβδομήντα πέντε εκατομμύρια ξεδιψασμένους μαυρούληδες απ’αυτούς του comic strip ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.

Και πάνω που προσπαθώ να συνειδητοποιήσω πόσο μεγάλοι είναι αυτοί οι αριθμοί διαβάζω στο site της UNISEF http://www.unicef.gr/news/2010/dt0910.php

Το μολυσμένο νερό, οι ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής και η έλλειψη υγιεινής δεν βλάπτουν μόνο την υγεία, την ασφάλεια και την ποιότητα της ζωής των παιδιών. Κοστίζουν επίσης τη ζωή σε περίπου 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάρροια.

Μα θα μου πείτε, φταίει η Κόλα Κόλα για την πείνα στην Αφρική; Δεν μπορώ να αποδείξω κάτι τέτοιο. Το ζήτημα είναι ότι κερδίζει τα τετραπλά απ’ όσα ξοδεύει η UNISEF(βλ.άρθρο στα ΝΕΑ) και σπαταλάει τεράστιες ποσότητες νερού στο όνομα του κέρδους , ενώ 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από την έλλειψη πόσιμου νερού (και θέλω να πιστεύω πως αυτό το καφετί γλυκό πράγμα που πίνουμε περιέχει πόσιμο νερό). Και μέσα σ’όλα διοργανώνει εκστρατεία για την εξοικονόμηση νερού, προσπαθώντας να αποδείξει ότι για όλα φταίνε οι βρύσες που στάζουν, τα σιντριβάνια και τα μπουκαλάκια που πετάμε μισογεμάτα στους κάδους. Η επόμενη κίνηση θα είναι να προσπαθήσει να αποδείξει πως ο κύκλος τετραγωνίζεται.


Νούμερο 3

Ριζοσπάστης Σάββατο 18 Ιούνη 2005 σελ 32


ΙΝΔΙΑ
Καταστροφική ... επιτυχία

Η άναρχη βιομηχανική δραστηριότητα, η μόλυνση από λύματα που καταλήγουν σε ποτάμια (στη φωτογραφία, εικονίζονται εκατοντάδες νεκρά ψάρια σε ποτάμι στην Μπάνγκαλορ), το ξεπούλημα του νερού σε πολυεθνικές, όπως η «Κόκα-Κόλα» και η «Πέπσι», μερικές από τις ...«επιτυχίες» της Ινδίας στο κυνήγι του κέρδους.

Ριζοσπαστης 1 Ιούλη 2004 σελ 16

Στο κρατίδιο Κεράλα στο μεταξύ, ένα άλλο λαϊκό κίνημα, αυτό εναντίον της μόλυνσης του νερού από την πολυεθνική «Κόκα Κόλα», κατάφερε μια νίκη, αφού το εργοστάσιο στην περιοχή Πλατσιμάντα έκλεισε με απόφαση των τοπικών αρχών λόγω της περιβαλλοντικής μόλυνσης που προκάλεσε η εταιρία αλλά και της «κλοπής» του νερού, με τη διάνοιξη πηγαδιών χωρίς καμία άδεια, που οδήγησε στην έλλειψη πόσιμου νερού και την ανεπάρκεια αρδευτικού νερού για χιλιάδες αγρότες.
Σε ένα τρίτο ινδικό κρατίδιο, στο Αντρα Πραντές, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο: οι πνιγμένοι στα χρέη αγρότες αυτοκτονούν ο ένας μετά τον άλλο, με το συνολικό αριθμό των αυτοχείρων να έχει φθάσει τους 300 από τα μέσα Μάη!



Στο site των οικολογικών και περιβαλλοντικών ομάδων της κρήτης www.ecocrete.gr διαβάζω:

Στις 18 Ιανουαρίου του 2004, πάνω από 500 διαδηλωτές καταδίκασαν τις δραστηριότητες της Coca Cola στην Ινδία. Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και 150 κάτοικοι που διαμένουν γύρω από τις εγκαταστάσεις εμφιάλωσης της πολυεθνικής, ενώθηκαν με μια μεγάλη ομάδα από υποστηρικτές από όλν τον κόσμο στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στο Μουμπάι της Ινδίας. Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από το "Φόρουμ των Πολιτών κατά της Coca-Cola"

Η διαμαρτυρία επικεντρώθηκε σε ένα πρόβλημα που δημιουργούν οι εγκαταστάσεις εμφιάλωσης. Τρείς κοινότητες της περιοχής υφίστανται την σοβαρή έλλειψη νερού λόγω των γεωτρήσεων στις εγκαταστάσεις που αποροφούν το μεγαλύτερο μέρος των υπόγειων υδάτων. σαν να μην έφτανε αυτό, η πολυεθνική, εντελώς ανεξέλεγτη, απορρίπτει τα απόβλητά της στο έδαφος μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και το ελάχιστο νερό που απομένει. Οι κάτοικοι της περιοχής αντιτίθενται σε μια επέκταση των εγκαταστάσεων που προγραματίζεται, φοβούμενοι ότι η κατάσταση έλλειψης και μόλυνσης του νερού θα χειροτερέψει.
"Οι πρακτικές της Coca-Cola είναι χαρακτηριστικές της βάρβαρης αλαζονείας και της εγκληματικής επιβολής των εταιρειών που λεηλατούν τις πηγές που ικανοποιούν τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων, στην περίπτωσή μας το νερό" δήλωσε ο Medha Patkar, συντονιστής του Εθνικής Συμμαχίας των Κινημάτων των Πολιτών. "Το δικαίωμά μας για νερό, γη και δάσος είναι υπό αμφισβήτηση" πρόσθεσε.

http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=114&Itemid=82


Ενώ στο http://1gym-kilkis.kil.sch.gr/joo/index.php?option=com_content&view=article&id=111%3A2009-03-23-17-28-38&catid=26%3A2009-03-19-18-58-37&Itemid=55 διαβάζω: Η έκθεση προειδοποιεί, επίσης, ότι η ταχύτατη ανάπτυξη της βιομηχανίας εμφιάλωσης προκαλεί λειψυδρία σε ορισμένες περιοχές. Στην Ινδία, για παράδειγμα, η εμφιάλωση του νερού Dasani και άλλων ποτών της Coca Cola έχει δημιουργήσει πρόβλημα υδροδότησης σε πάνω από 50 χωριά.


Όλα στο βωμό του κέρδους λοιπόν. Το να σφίξουμε την βρύση για να μην στάζει είναι μηδαμινό μπροστά στην ανατροπή του συστήματος που επιτρέπει στην Κόκα Κόλα και στην κάθε πολυεθνική να μολύνει ανεξέλεγκτα και ταυτόχρονα να παριστάνει την ευαισθητοποιημένη μπροστά στην έλλειψη νερού όταν η ίδια χρησιμοποιεί τουλάχιστον 273.750.000.000 λίτρα νερό ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου