Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Συλλογή Υπογραφών Υπέρ της Κατ'Επιλογήν Σήμανσης των Χώρων των κέντρων Εστίασης & Αναψυχής σε "Καπνιζόντων" και "Μή Καπνιζόντων"

http://www.petitiononline.com/smokegr/petition.html



Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, και με δεδομένη την εξαγγελία της Υπουργού Υγείας για πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος από 1η Σεπτέμβρη 2010 στους χώρους εστίασης και αναψυχής :

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ
- Το δικαίωμα των μη-καπνιστών (θαμώνων, εργαζόμενων & καταστηματαρχών) σε χώρους εστίασης & αναψυχής, όπου ο καπνός δεν επιτρέπεται
- Το δικαίωμα των καπνιστών (θαμώνων, εργαζόμενων & καταστηματαρχών) σε χώρους εστίασης & αναψυχής όπου ο καπνός δεν απαγορεύεται

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΥΜΕ
- Πως δε συζητούμε με όρους αντιπαλότητας ανάμεσα σε καπνιστές και μη, όπως η κυρίαρχη ρητορική υποβάλλει.
- Μιλούμε για ακριβώς το αντίθετο : μιλούμε για συνύπαρξη, δίκαιο, ανεκτικότητα και αμοιβαίο σεβασμό.

ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΑΣΤΕ
Υπέρ της ΕΠΙΛΟΓΗΣ : όπου είναι υποχρεωτική ή η προσέλευση πολιτών/θαμώνων να υπάρχει ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ, όπου είναι προαιρετική να μπορούν αυτοί να ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ. Αυτό άλλωστε, κάνει κανείς στην καθημερινότητά του : επιλέγει τί θα φάει, τί θα πιει, τί θεατρικό ή κιν/φικό έργο θα δει, σε ποιο μαγαζί θα καθίσει κ.ο.κ.

ΖΗΤΟΥΜΕ
- Nα μην υλοποιήσει το Υπουργείο την πρόθεση του να απαγορεύσει πλήρως το κάπνισμα σε χώρους, που προαιρετικά και κατ�επιλογην συγκεντρώνονται οι άνθρωποι
- Το αυτονόητο : ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ. Η στέρηση της επιλογής από τους ανθρώπους, αποτελεί προσπάθεια χειραγώγησης και φασισμό !

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ
- Το άρθρ.5 / παρ.1 του Συντάγματος : "Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη."
- Το άρθρ.5 / παρ.5 του Συντάγματος : "Kαθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής του ταυτότητας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία κάθε προσώπου έναντι των βιοϊατρικών παρεμβάσεων."

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ
- Πως στη Γαλλία, η ολική απαγόρευση καπνίσματος είχε ως συνέπεια τη μείωση του τζίρου στα καφέ κατά περίπου 40%, κατάσταση, που για την Ελλάδα θα είναι καταστροφική ιδιαίτερα στη δεδομένη οικονομικο-πολιτική συγκυρία.
- Ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας «υπέκυψε» μόνο στο θέμα των κέντρων διασκέδασης και των καζίνο δίνοντας 8μηνη παράταση για συμμόρφωση, δηλαδή έναν ακόμα χειμώνα.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ
- Ότι τα κέντρα εξουσίας και το ανθρώπινο δυναμικό τους είναι αποξενωμένα από την κοινωνία και την αγορά.
-΄Ότι τέτοιες αποφάσεις επιβάλλονται από οικονομικά συμφέροντα, στο συγκεκριμένο θέμα από τις ασφαλιστικές εταιρείες, και η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υποχωρήσει απέναντι στα συμφέροντα αυτά σε βάρος των δεκάδων χιλιάδων κέντρων εστίασης και αναψυχής, που είναι σε συντριπτικό βαθμό ΜΜΕ και ΠΜΕ.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Την κατ�επιλογήν σήμανση των καταστημάτων σε "Καπνιζόντων" και "Μή Καπνιζόντων"


Περισσότερες πληροφορίες στο Συντονιστικό Επαγγελματιών cafe-bar-resto --> http://www.scafebar.gr

Sincerely,

The Undersigned

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου