Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Και φούμα φούμα στη χώρα της συνέπειας



Το κάπνισμα δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτό είναι σαφές. Η δυνατότητα όμως να απολαμβάνω τη ζωή με όποιον τρόπο θέλω, η δυνατότητα να διαλέγω πως θα πεθάνω, η δυνατότητα να θυσιάσω όση θέλω απ’τη ζωή μου στο όνομα οποιασδήποτε ηδονής, είναι δικαιώματα αναφαίρετα.

Την υποκρισία είναι που δεν ανέχομαι. Την υποκρισία ενός κράτους που φανερά αδιαφορεί. Την υποκρισία ενός συστήματος-του καπιταλιστικού- που στερείται του ανθρωπιστικού χαρακτήρα(το απέδειξε περίτρανα τον 20ο αιώνα και συνεχίζει να το αποδεικνύει μέχρι σήμερα). Την υποκρισία των κυβερνήσεων που την ίδια στιγμή που επιτρέπουν την καταστροφή του περιβάλλοντος, την ίδια στιγμή που αφήνουν τον καρκίνο να θερίζει την Θήβα, την ίδια στιγμή που στέλνουν στρατιώτες σε αποστολές του ΝΑΤΟ στο όνομα του ένοπλου ανθρωπισμού και του εκδημοκρατισμού των χωρών της Ανατολής μου κόβουν το τσιγάρο για να με προστατέψουν.

Γιατί; Γιατί τους στοιχίζω . Για να κοιτάξουμε προς το μέλλον. Προς την Αμερική ντε. Μέχρι πρότινος οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες αρνούνταν να αναλάβουν ανθρώπους με προβλήματα υγείας. Τώρα με το νόμο του Ομπάμα δεν ξέρω τι γίνεται.


Τα παραδείγματα υποκρισίας περισσεύουν. Τα επιχειρήματα περί ελεύθερου αέρα απ’ τον καρκίνο επίσης . Πάντως, μάλλον σε πιάσανε μαλάκα. Ο καρκίνος είναι στον αέρα που αναπνέεις, στην πατάτα που έφαγες το μεσημέρι και καρδιά σου με το άγχος «θα με απολύσουν ,θα βρω δουλειά, θα περάσει το παιδί μου στο πανεπιστήμιο;» έχει προ πολλού πάψει να είναι ακμαία.

Το κάπνισμα το απολαμβάνω. Το επιχείρημα ότι δεν είναι απόλαυση αλλά συνήθεια είναι γελοίο. Αν δεν το απολάμβανα δεν θα είχα καπνίσει δεύτερο τσιγάρο.

Δεν απαιτώ να εισπνεύσει κανένας τον καπνό μου. Απαιτώ όμως να σεβαστεί το δικαίωμά μου να ζήσω και να πεθάνω όπως θέλω. Ας μην αναλωθώ σε λύσεις του τύπου «διαχωρισμός καπνιζόντων και μη καπνιζόντων». Αυτό είναι αρμοδιότητα των ιθυνόντων.

Διαβάζω στο skai.gr ότι το 42% των Ελλήνων καπνίζει. http://www.skai.gr/news/health/article/143606/%CE%88%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82%CE%9A%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%BD%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82%CE%B3%CF%8D%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82/

Θα πω αστειάκι: Σύμφωνα με τον νόμο της 1ης Ιούλη 2009 οι μεγάλοι δημόσιοι χώροι χωρίζονται ως εξής :70% χώρος μη καπνιστών 30 % χώρος καπνιστών. Αφού το ΠΑΣΟΚ με 43% έχει 160 βουλευτές, δηλαδή το 53,3 % των βουλευτών, γιατί οι καπνιστές με 42% δικαιούνται το 30% των δημοσίων χώρων;

Ορίστε και το σχετικό άρθρο της Κανέλλη.

http://paratiritisagionanargyron.blogspot.com/2009/06/blog-post_30.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου