Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012

Ελληνική Χαλυβουργία - Τι έγινε εχθές στο υπουργείο εργασίας


«Αέρα στα πανιά» του μεγαλοβιομήχανου έδωσε χτες το υπουργείο Εργασίας

Εργοδοσία και κυβέρνηση ζητούν απ' τους απεργούς να γυρίσουν στη δουλειά χωρίς καμιά προϋπόθεση
Σε νέα προκλητική επίδειξη αδιαλλαξίας προχώρησε η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στη χτεσινή τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, αξιοποιώντας και την απροκάλυπτη κυβερνητική στήριξη
.
Οι εκπρόσωποι της επιχείρησης προσήλθαν στη συνάντηση και επανέλαβαν τους γνωστούς εκβιασμούς και τις απειλές απέναντι σε έναν παλικαρίσιο αγώνα που έχει συγκινήσει το πανελλήνιο και έχει προκαλέσει ένα πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης. Αξίωσαν με θράσος να ανοίξουν την πύλη του εργοστασίου μετά από 8 μήνες απεργίας χωρίς καμία προϋπόθεση, και μετά να γίνει συζήτηση με την εταιρεία.

Στην κατεύθυνση αυτή δε θέλησαν καν να ακούσουν τις συγκεκριμένες προτάσεις του σωματείου που δημιουργούν προϋποθέσεις για εξεύρεση λύσης. Παρουσίασαν μάλιστα ως παραχώρηση μια «δέσμευσή» τους ότι αν ανοίξει η πύλη δε θα προβούν σε παραπέρα απολύσεις για ...δύο μήνες, συμπληρώνοντας ότι μετά θα εξεταστούν η κατάσταση και οι συνθήκες αγοράς.
Οι χαλυβουργοί θα καθορίσουν συλλογικά τα επόμενα βήματά τους, ενώ γίνεται καθαρό ότι την εργοδοτική αδιαλλαξία ενισχύει ολόπλευρα και η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι και χτες, ο υφυπουργός ΕργασίαςΝίκος Νικολόπουλος, κάλεσε και αυτός με τη σειρά του το σωματείο να σπάσει την απεργία για να βρεθεί λύση. Μάλιστα, λίγη ώρα πριν την τριμερή, ο υφυπουργός είχε συνάντηση με ομάδα των απεργοσπαστών, μετά την οποία τόνισε ότι αναγνωρίζει το «δικαίωμά τους στην εργασία». Ταυτόχρονα, νερό στο μύλο της εργοδοτικής επιθετικότητας χύνει και η ίδια η υπεράσπιση της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων που και η σημερινή συγκυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι αποτελεί προτεραιότητά της.

Δε φτάνουν δηλαδή όλα τα προνόμια που έχει λάβει ο Μάνεσης ως σήμερα με πρώτο και καλύτερο την άδεια κατασκευής λιμανιού μπροστά από το εργοστάσιο για να εξασφαλιστεί η μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας, δάνεια από τράπεζες εν μέσω κρίσης κ.ά., δε φτάνει το ότι έχει καταντήσει τα εργοστάσια σωστά κάτεργα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την άγρια εντατικοποίηση και τα «ατυχήματα» στις μονάδες του Βόλου, δε φτάνουν τα αμύθητα πλούτη που 'χει τσεπώσει από την άγρια εκμετάλλευση των χαλυβουργών! Τώρα απαιτούν από τους απεργούς ν' ανοίξουν την πόρτα για να πουληθεί το έτοιμο εμπόρευμα που έχει και στην συνέχεια να τσακίσει όσους εργάτες δεν έχει απολύσει.

Διαβάστε όλο το άρθρο στον Ριζοσπάστη

Διαβάστε επίσης: 

Χαλυβουργία ΣΚΑΙ και ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Δικαίωμα στην απεργία:Η Διεθνής Οργάνωση Εργοδοτών το αμφισβητεί
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου