Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Το «ελληνικό εφοπλιστικό θαύμα»

Ακριβώς 1,2 δισ. δολάρια θα επενδύσει, όπως ανακοινώθηκε από το ναυτιλιακό Τύπο, η εταιρία «Enesel SA» για τη ναυπήγηση 10 πλοίων μεταφοράς κοντέινερς που θα γίνει βέβαια σε ναυπηγεία εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα στα κορεάτικα ναυπηγεία της «Hyundai» και θα παραδοθούν το 2014. Μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη συμφωνία για το 2012.

Πρόκειται για ένα ακόμα απτό δείγμα για την κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, ακόμα και εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης. Τα κέρδη των εφοπλιστών προέρχονται από την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών μέσα στα καράβια, από τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία που έχουν επιβάλει με αβάντα την ταξική φιλοεφοπλιστική πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, δηλαδή οι κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, οι συγκυβερνήσεις τους και πάει λέγοντας. Και βέβαια, να μην πούμε για τις απανωτές μειώσεις των οργανικών συνθέσεων (αριθμός πληρώματος) δηλαδή το μαζικό πέταγμα στη στεριά των ναυτεργατών και το χάσιμο χιλιάδων θέσεων εργασίας, το φορολογικό παράδεισο που έχουν εξασφαλίσει διαχρονικά στους εφοπλιστές οι κυβερνήσεις τους (οι εφοπλιστές πληρώνουν φόρο λιγότερο και από έναν περιπτερά, όταν ρημάζονται από τη φοροεπέλαση τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά) και έχουν βουλιάξει το ΝΑΤ στα ελλείμματα. Κάτι που πλήρωσαν ακριβά οι ναυτεργάτες με το δραστικό πετσόκομμα των συντάξεων και τη διάλυση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.

Αυτό είναι «το ελληνικό εφοπλιστικό θαύμα». Και βέβαια, την ώρα που οι εφοπλιστές δίνουν δισεκατομμύρια για να κατασκευάσουν πλοία σε ξένα ναυπηγεία, στην Ελλάδα δεν κατασκευάζουν ούτε βάρκα. Ομως, θα έρθει η ώρα που οι εργαζόμενοι θα σηκώσουν κεφάλι και με την οργάνωσή τους θα πετάξουν στη θάλασσα όλα αυτά τα παράσιτα που τους πίνουν το αίμα και τους πολιτικούς τους υπαλλήλους.

Από τον Ριζοσπάστη

Update:Το πρώτο σχόλιο που ήρθε στο facebook: συμφωνω και επαυξανω.......19 χρονων το πρωτο μου μπαρκο μηχανικος καριερας ,σε 7 μηνες αλλαξε σημαια εβαλε φιλιππινεζους ολους εκανα ενα μπαρκο ακομη πηγα στο Π.Ν για την θητεια μου και μετα οι μισθοι ειχαν πεσει αρκετα.....σταματησα αλλα μαζι με μενα και πολοι αλλοι......εαν δεν υπηρχαν και η ΠΕΜΕΝ=ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ τα ταξικα συνδικατα μας θα ηταν χειροτερα ακομη τα πραγματα γι αυτους που συνεχισαν”

Δεύτερο σχόλιο: δουλευαμε επισκευες πλοιων 15χρονα παιδια σχεδον τζαπα γιατι χρειαζοταν υπηρεσια μηχανουργειου για να παρουμε το πτυχιο και στις ιδιωτικες σχολες πληρωναμε περισσοτερα απο οτι βγαζαμε ,οτι ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ διαφημιζε οτι εχει καραβι στην θαλασσα και στην στερια για την εκπαιδευση---της θαλασσας δεν το ειδαμε ποτε και στο πασαλιμανι που ηταν η σχολη κατεληγε το κλιμακοστασιο σε στυλ γεφυρας πλοιου[αυτο ενοουσαν]τα εργαστηρια αστα να πανε ανυπαρκτα[ειχα δημοσιευσει καταγγελια τοτε στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ γιατι δεν μας επετρεπαν να κανουμε γιορτη για το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ....ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ της σχολης ο ΜΑΡΚΟΖΑΝΗΣ βουλευτης της Ν.Δ,τι μνημες μου ξυπνησες τωρα,διακινουσαμε την ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ την εφημεριδα και μας λεγαν απ την σχολη εσεις θα ειστε αξιωματικοι κι οχι ναυτεργατες χαχαχα

Τρίτο σχόλιο:Συναισθημα εχει μονο ο λαος μας και θεωρει την χωρα μας πατριδα,που ειναι οι κατ ευφημισμο ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ?στο CITY του ΛΟΝΔΙΝΟΥ εχουν ολη την δραστηριοτητα τους-μπορουσαν αν ηθελαν απο χρονια να γινει το ναυτιλιακο κεντρο στηνΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ αλλα....μπορουσαν οι ελληνικες τραπεζες που χρηματοδοτουν τα νεα πλοια που κατασκευαζουν σε αλλες χωρες να τους υποχρεωσουν ενα μερος να κατασκευαζουν εδω αλλα οι τραπεζιτες μονο εμας δενουν χειροποδαρα,ειχαμε ναυτοσυνη και τεχνογνωσια στις επισκευες αν δεν εχει χαθει χανεται βγαινοντας απ την μεση οι παλιοτερες γεννιες,οι πολιτικοι μας μονο σε κανα σαλονι αισθανονται μεγαλοι οταν συναγελαζονται μ αυτους και κατα τ αλλα στ αρχ.... τους,που ειναι ο ΑΓΟΥΔΗΜΟΣ,ο ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ...ΚΟΛΛΗΤΟΙ ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ κονομησανε με τις κουρελες τους που ειχαν στα νησια και εξαφανιστηκαν αντι η διακινηση στα νησια να γινεται με ΚΡΑΤΙΚΑ πλοια απ την στιγμη που εχουν τον ρολο συγκοινωνιας κι οχι να επιδοτουμε τους εφοπλιστες για να κονομανε,τι να πρωτοπεις απ οπου να το πιασεις βρωμαει το μεγαλο κεφαλαιο ....η χαλυβουργεια ειναι η πετρελαια,η βαπορια η μεταλεια.......αντζεντηδες του μεγαλου κεφαλαιου ειναι οι κυβερνοντες κι οσο πιο γρηγορα το καταλαβει ο λαος μας τοσο το καλυτερο για τον ΙΔΙΟ!!!!!!

Διαβάστε επίσης

Κέρδη 175 δις για τους εφοπλιστές σε μια δεκαετία vs 280 δις δημόσιο χρέος

Εφοπλιστικός Πατριωτισμός

Οι εφοπλιστές απειλούν να φύγουν αν τους φορολογήσουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου