Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Πετρέλαιο στην Ελλάδα–Νέα στοιχεία!

Από άρθρο του ΑΜΠΕ που δημοσιεύεται στην Καθημερινή :“σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, στον Πατραϊκό Κόλπο τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών, στα Ιωάννινα κυμαίνονται μεταξύ 50 και 80 εκατ. και στο Κατάκολο περίπου 3 εκατ.”


Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο:

Οκτώ προσφορές από 11 επιχειρήσεις ή Κοινοπραξίες κατατέθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο διαγωνισμό για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα:(…) Και στην συνέχεια τις αναφέρει

Μη με γελούν τα μάτια μου;

Για να δούμε πως έχουν τα πράγματα

images (8) Η Ελλάδα έχει κάποια αποθέματα πετρελαίου(γιούπι). Με δεδομένο παντα ότι Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας αναρωτιέμαι εγώ η χαζή. Θα έρθει κάποιος-είτε Έλληνας είτε ξένος- θα επενδύσει στα πετρέλαια που βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο, άρα ανήκουν στο ελληνικό λαό, θα χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο που-ανήκει στον ελληνικό λαό- θα βγάλει τα κέρατά του πουλώντας το πετρέλαιο –που ανήκει στον ελληνικό λαό- και όταν θα εξαντλήσει τα αποθέματα πετρελαίου-που ανήκει στον ελληνικό λαό-θα κλείσει το μαγαζάκι του, αφήνοντας τον ελληνικό λαό χωρίς αποθέματα. Και τι θα έχουμε κερδίσει όλοι εμείς; Τον βοσκόπουλο άνευ βοσκού.

Ένα μεγάλο πρόβλημα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης είναι το γεγονός ότι ο λαός και πολύ περισσότερο ο εργάτης-ο οποίος παράγει σε αντίθεση με τον καπιταλιστή που είναι αραχτός- δεν έχει λόγο στο πως θα γίνει η διαχείριση των φυσικών πόρων, πως θα κινηθεί η οικονομία,τι θα παραχτεί, με ποιο κριτήριο θα παραχτεί .

Γιατί; Γιατί τα κλειδιά της οικονομίας τα έχει ο αστός και καθορίζει τι θα παράγουμε όλοι οι υπόλοιποι ανάλογα με το τι είναι κερδοφόρο κι όχι ανάλογα με το τι έχει ανάγκη η κοινωνία.Και γιατί έχει τα κλειδιά της οικονομίας ;; Γιατί του ανήκουν τα μέσα παραγωγής βρε κουτούτσικο!

Ένα απλό παράδειγμα:
Αυτή τη στιγμή υπάρχει δυνατότητα για παραγωγή βιοντίζελ από τηγανέλαια- αυτά που ξομένουν όταν η μαμά σου τηγανίζει πατάτες και μαρίδες. Έχει ο λαός λόγο στο αν θα χρησιμοποιηθεί πχ αυτή η πηγή ενέργειας;Τσου!Γιατί;Γιατί δεν σου ανήκουν τα μέσα παραγωγής !!!!

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία εθνικιστική διάθεση στην υπογράμμιση του ότι το πετρέλαιο που βρέθηκε στον Ελλαδικό χώρο ανήκει στον ελληνικό λαό.Αν το βλέπαμε πιο διεθνιστικά θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε μέχρι και ότι ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα-σε μια αταξική κοινωνία χωρίς έθνη,σύνορα και άλλες ανούσιες μπούρδες.

Λέω λοιπόν ότι το μαγαζάκι τους τα ΕΛΠΕ ή η Arctic Hunter Energy Inc., K.O. Enterprises Inc ή οποιαδήποτε άλλη ελληνική ή ξένη-το τονίζω δεν έχει σημασία τι γλώσσα θα μιλάει ο τυπάς που θα εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους μας- δεν έχουν ,ηθικά ,το δικαίωμα να το ανοίξουν ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Σαουδική Αραβία ούτε πουθενά.

Οι φυσικοί πόροι κάθε χώρας ανήκουν στον εκάστοτε λαό. Και ο εκάστοτε λαός θα έπρεπε να αποφασίζει πώς και πότε και αν αυτοί οι φυσικοί πόροι θα αξιοποιηθούν.Όπως θα έπρεπε να αποφασίζει γενικότερα πως θα κινείται η οικονομία. So….why not socialism?
 
UPDATE:Ποιοι είναι οι “μνηστήρες”…

Διαβάστε επίσης:

Η πολιτική οικονομία του καπιταλισμού σε ένα λεπτό

Πρώτες γνώσεις στην πολιτική οικονομία του καπιταλισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου