Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Εμπάργκο στο Ιράν από την Κυριακή

image

Σε ισχύ τέθηκε από την Κυριακή το εμπάργκο στις ιρανικές πετρελαϊκές εισαγωγές σε χώρες-μέλη της ΕΕ καθώς και οι κυρώσεις σε εταιρείες που ασφαλίζουν φορτία ιρανικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες με αποτέλεσμα το Ιράν να πρέπει να ασφαλίζει μόνο του όλα τα φορτία. Παρά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων ότι οι κυρώσεις και το εμπάργκο δεν έχουν καμία επίπτωση στην ιρανική οικονομία, γεγονός είναι ότι ήδη ο πληθωρισμός είναι στα ύψη και ένα ολοένα μεγαλύτερο τμήμα του ιρανικού πληθυσμού δυσκολεύεται να προμηθευτεί το οτιδήποτε.

Η ιρανική ηγεσία ανακοίνωσε την έναρξη, χτες, τριήμερων διευρυμένων στρατιωτικών ασκήσεων στην έρημο όπου θα χρησιμοποιηθούν εκτεταμένα πύραυλοι κάθε βεληνεκούς «και θα προσομοιωθούν επιθέσεις σε ξένες στρατιωτικές βάσεις», κίνηση που ερμηνεύεται ως απάντηση στις πιέσεις της Δύσης. Επίσης, η κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφάλειας κατέθεσε νομοσχέδιο που ζητά ως αντίποινα στο εμπάργκο να κλείσει το Ιράν τα στενά του Ορμούζ, αν και μια τέτοια προοπτική δεν φαίνεται, άμεσα τουλάχιστον, πιθανή.

Σήμερα, αρχίζει στην Κωνσταντινούπολη η πρώτη συνάντηση εμπειρογνωμόνων από το Ιράν και από την ομάδα των «6» - 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία - με στόχο να εξευρεθούν σημεία σύγκλισης στο θέμα της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, δήλωνε με νόημα ότι μοναδικός δρόμος είναι η εξεύρεση μιας συμφωνίας που θα κερδίζουν και οι δύο πλευρές γιατί οτιδήποτε άλλο θα οδηγήσει σε σύγκρουση.

Η ΕΕΔΥΕ, με ανακοίνωση της Εκτελεστικής της Γραμματείαςσχετικά με την κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, με αιχμή την αρχική παραβίαση του εναέριου χώρου της Συρίας από τουρκικό αεροπλάνο που καταρρίφθηκε, εκτιμά ότι «γίνεται όλο και πιο έντονο το στημένο σκηνικό "πολέμου" στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί αυτή η ενδο-ιμπεριαλιστική κόντρα, τι διαστάσεις μπορεί να πάρει και πόσοι λαοί θα κληθούν να πληρώσουν, μεταξύ αυτών και ο δικός μας, τη διεκδίκηση ζωνών επιρροής και κερδών.

 

imageΗ ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, σε συντονισμό με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και την κοινωνική συμμαχία, δίπλα στον αγώνα για το ψωμί και την επιβίωση, να παλέψουμε όλοι μαζί για να ματαιωθούν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για επίθεση στη Συρία και το Ιράν, να αποτρέψουμε με τον αγώνα μας τη συμμετοχή της χώρας σε ένα νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο διεκδικώντας:

  • Να μην παραχωρηθεί ούτε γη, ούτε αέρας, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών μετατρέποντας την Ελλάδα και πάλι σε ορμητήριο εναντίον άλλων λαών της περιοχής.
  • Να μη χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας, να κλείσει τώρα.
  • Να μην τηρηθεί καμία "συμβατική υποχρέωση" που εμπλέκει την Ελλάδα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε πιθανό πόλεμο.
  • Να επιστρέψουν τώρα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.
  • Να ακυρωθούν οι στρατιωτικές συμφωνίες της χώρας μας με το Ισραήλ.
  • Να δυναμώσει και να αποκτήσει νέα χαρακτηριστικά ο αγώνας του λαού για αποδέσμευση από όλες τις λυκοσυμμαχίες, για έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».



Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου