Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε την περασμένη Τρίτη η ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ ότι οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν και το Μάιο μικρή πτώση κατά 0,2%. Το ενδιαφέρον είναι ότι η πτώση συνεχίζεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα αφού και τον Απρίλη σημειώθηκε πτώση κατά 0,2%.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να μετριάσει τις εκτιμήσεις για δυναμική ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, ενώ ενισχύει τα επιχειρήματα εκείνων που διαβλέπουν κινδύνους νέας ύφεσης στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη εξαιτίας της πτώσης της εσωτερικής ζήτησης.
ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ μια ακόμη ενδιαφέρουσα πλευρά στην πτώση των λιανικών πωλήσεων, αφού αυτή αντανακλά τη χαμηλή αγοραστική δύναμη των λαϊκών νοικοκυριών. Η πλευρά αφορά στην πλήρη αποτυχία της «επεκτατικής» πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία είχε στην προμετωπίδα της την ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης. Η ζήτηση, λοιπόν, όχι μόνο δεν ενισχύθηκε αλλά αντιθέτως μειώνεται.
Με αφορμή την είδηση για την πτώση των λιανικών πωλήσεων, που αποτυπώνει την οικονομική δυσπραγία των εργαζομένων στις ΗΠΑ, αναφέρουμε δύο ακόμη στοιχεία που δείχνουν ότι πίσω από τη βιτρίνα της ευημερούσας χώρας κρύβεται μια δραματική πραγματικότητα την οποία ζουν καθημερινά εκατομμύρια εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους
.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ διαθέσιμα στοιχεία από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, περισσότερα από
46 εκατομμύρια άνθρωποι επιβιώνουν με «κουπόνια τροφίμων», σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι μικρά παιδιά. Το μέσο μηνιαίο επίδομα μέσω των κουπονιών είναι 132$ ανά άτομο.
Το ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής των ΗΠΑ αναφέρει ότι το 16% των αμερικάνικων νοικοκυριών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Ομως, πολλοί επιστήμονες και επιστημονικά ιδρύματα τονίζουν ότι το πραγματικό ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο, όπως το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών που καταγγέλλει ότι το τρόπος μέτρησης οδηγεί σε πλασματική εικόνα και υποστηρίζει ότι μια μέτρηση βάσει του υπολογισμού των αναγκών και του διαθέσιμου εισοδήματος, οδηγεί σε ένα ποσοστό 28% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας!
Ωστόσο, οι ΗΠΑ κατέχουν ένα ακόμη θλιβερό ρεκόρ, στην παιδική φτώχεια.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών το 23,1 % των παιδιών στις ΗΠΑ ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Με το ποσοστό αυτό οι ΗΠΑ κατέχουν την πρώτη θέση μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου. Και μάλιστα, με μεγάλη διαφορά αφού το ποσοστό της παιδικής φτώχειας είναι στην Φινλανδία 3,5%, στη Γερμανία 8,5% και στη Βρετανία 12,1%...
Αύξηση 9,1% των κατασχέσεων κατοικιών στις ΗΠΑ, πρώτη φορά ύστερα από 27 μήνες
Reuters, Bloomberg, AP
Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και αφορούσαν την εξασθένηση της οικονομίας των ΗΠΑ. Toν μήνα Μάιο οι κατασχέσεις οικιών αυξήθηκαν 9,1% και πρώτη φορά σε διάστημα 2 ετών και τριών μηνών (27 μηνών συνολικά), διοχετεύοντας περισσότερα ακίνητα προς πώληση και δυσχεραίνοντας την, ούτως ή άλλως, εύθραυστη ανάκαμψη της συγκεκριμένης αγοράς. Παράλληλα, τον ίδιο μήνα οι τιμές καταναλωτή εμφάνισαν τη μεγαλύτερη μείωσή τους σε διάστημα τριών ετών και πλέον, προσφέροντας πιθανώς περισσότερα περιθώρια κινήσεων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) να στηρίξει μία οικονομία που δείχνει να αποδυναμώνεται.
Η κάμψη αυτή του δείκτη κατά 0,3% μετά τη στασιμότητά του τον Απρίλιο φανερώνει το ότι τα αμερικανικά νοικοκυριά κατέβαλαν λιγότερα χρήματα για βενζίνη. Μία ακόμα δυσμενής ένδειξη είναι και τα στοιχεία της ανεργίας. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός όσων αιτήθηκαν πρώτη φορά επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε πέμπτη φορά τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 6.000 φθάνοντας τις 386.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Η απασχόληση επιβραδύνθηκε τους τελευταίους 4 μήνες, ενώ οι εργοδότες προσέθεσαν λιγότερες θέσεις εργασίας τον μήνα Μάιο.
Η Fed
Η κλιμακούμενη κρίση στην Ευρωζώνη, η βραδεία και ασταθής ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και η αβεβαιότητα για το εάν θα είναι σε θέση το Κογκρέσο να αποτρέψει την εκπνοή ποικίλων χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών στα τέλη του 2012, κλονίζουν την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη. Επιπλέον, η όλη κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας αυξάνει τις πιθανότητες μιας περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Fed, παρά το γεγονός ότι οι οικονομολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα θα δράσει στη συνεδρίαση της προσεχούς εβδομάδας.
Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 1,7% το 12μηνο έως τον Μάιο, καταγραφή η οποία ήταν και η χαμηλότερη από τον Ιανουάριο, ενώ απέβη χαμηλότερη και από το 2,3% του Απριλίου. Αναφορικά, τώρα, με την αγορά ακινήτων, η πρώτη σε 27 μήνες αύξηση κατασχέσεων ακινήτων τον Μάιο συνδέεται με τον διακανονισμό που επετεύχθη μεταξύ τραπεζών και πολιτειακών αρχών στις ΗΠΑ και είχε να κάνει με υπόθεση κατάχρησης στεγαστικών δανείων.
Με την απεμπλοκή των πιστωτικών ιδρυμάτων αυτά πλέον μπορούν να διαχειρίζονται τις κατασχεμένες περιουσίες και αναμένεται η όλη διαδικασία να επιταχυνθεί σε μεγάλο βαθμό. Τον Μάιο συγκεκριμένα οι κατασχέσεις έφθασαν τις 205.990, που ισοδυναμεί με αύξηση 9,1% έναντι του Απριλίου, αλλά παραμένουν κατά 4,2% λιγότερες από τον Μάιο του 2011. Αναλυτές, τέλος, επισημαίνουν πως η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι οι πιστωτές δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο ότι το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει και μπορούν να κινηθούν με τους δικούς τους κανόνες.
Από την Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου