Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

ΗΠΑ: 1 στα 5 παιδιά ζει σε συνθήκες φτώχιας ενώ οι αμερικάνικες επιχειρήσεις σπάνε ρεκόρ κερδών

scrooge-mcduck-make-it-rainΣύμφωνα με άρθρο του Reuters τα κέρδη των αμερικάνικων επιχειρήσεων έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ ανόδου, την ίδια στιγμή που 43,6 εκατομμύρια Αμερικάνοι δεν έχουν περίθαλψη αυτή τη στιγμή και 1 στα 5 παιδιά ζει σε συνθήκες μιζέριας και 19 εκατομμύρια Αμερικάνοι ζουν σήμερα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας
Την ίδια στιγμή οι απόφοιτοι των αντίστοιχων λυκείων, δηλαδή άνθρωποι χωρίς πτυχία πληρώνονται με αποδοχές του 1979(!)(Περισσότερα για την διεύρυνση της φτώχειας στις ΗΠΑ εδώ)

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του Reuters ,οι Αμερικάνοι που δουλεύουν σήμερα είναι λιγότεροι απ’ αυτούς που δούλευαν τις προηγούμενες δεκαετίες και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η αμερικάνικη αστική τάξη πλουτίζει.
Στο άρθρο αναφέρεται χαρακτηριστικά “Fewer Americans are working than at any time in the past three decades. One reason corporations are so profitable is that they don't employ as many Americans as they used to.”


Παρακάτω γίνεται εμφανής μια απ’ τις αντιθέσεις του καπιταλισμού, δηλαδή το γεγονός ότι απ’ την μία χρειάζεται εργάτες με όσο το δυνατόν χαμηλότερους μισθούς και από την άλλη χρειάζεται καταναλωτές
Οι μισθοί ως ποσοστό της οικονομίας είναι στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν υπάρξει. Αυτό είναι ταυτόχρονα και αιτία και αποτέλεσμα. Ένας λόγος για τον οποίο οι εταιρίες είναι τόσο κερδοφόρες είναι το γεγονός ότι πληρώνουν τους εργαζόμενους λιγότερο από ποτέ σαν μέρος του ΑΕΠ. Και αυτό με την σειρά του είναι λόγος για τον οποίο η οικονομία είναι αδύναμη. Αυτοί οι μισθοί είναι τα έσοδα άλλων εταιριών” (Wages as a percent of the economy are at an all-time low. This is both cause and effect. One reason companies are so profitable is that they're paying employees less than they ever have as a share of GDP. And that, in turn, is one reason the economy is so weak: Those "wages" are other companies' revenue.)

images (10)Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν  περίτρανα ότι εγγενές στοιχείο του καπιταλισμού είναι η εγκαθίδρυση καθεστώτων φτώχειας όποτε το έχει ανάγκη. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η λεγόμενη “ανάπτυξη” στην Ελλάδα θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά;Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου