Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Σαν εκπλήρωση προφητείας…

Δήμοι ... πλασιέ της COCA - COLA

coca colaΗ COCA - COLA εισβάλλει στα σχολεία, αξιοποιώντας το οξύτατο πρόβλημα σχολικής στέγης. Ως χορηγός, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η πολυεθνική, οργάνωσε ένα πρόγραμμα που το βάφτισε «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ» και σε συνεργασία με Δήμους της Θεσσαλονίκης έστησε ένα διαγωνισμό μέσα από τον οποίο θα αναδειχθεί ένα από τα υποψήφια σχολεία που θα αναλάβει να επισκευάσει.

Στόχος του προγράμματος όπως ισχυρίζεται, είναι να συμβάλει στη «βελτίωση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται» και «να προσφέρει ασφαλές και φιλικό περιβάλλον μάθησης στους μαθητές των σχολείων».

Οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Ευόσμου-Κορδελιού, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Παύλου Μελά υπέδειξαν 14 σχολεία τα οποία είναι υποψήφια και «διεκδικούν» την «ευεργεσία» της «Coca - Cola» - 3E.

Το ένα και μοναδικό σχολείο που θα είναι το «τυχερό» θα αναδειχθεί μέσα από ηλεκτρονική ψηφοφορία που διεξάγεται μέσω του facebook, αλλά και έντυπης που διεξάγεται σε κεντρικά σημεία των εμπλεκόμενων Δήμων. Στο σχολείο που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους θα γίνουν επισκευαστικές-βελτιωτικές εργασίες από τεχνική εταιρεία που θα επιλέξει η «Coca - Cola».

Μέσα από την σελίδα του facebook, παρακινούνται οι πολίτες, να ψηφίσουν και να διαδώσουν το νέο: «Αρκεί μόνο να ψηφίσετε το σχολείο που επιθυμείτε να επισκευαστεί και φυσικά να διαδώσετε το νέο σε όσους περισσότερους φίλους και γνωστούς σας, ώστε να κάνουν και αυτοί το ίδιο». «Ο καθένας από μας, είτε είναι μαθητής, καθηγητής, γονιός είτε απλός πολίτης μπορεί και πρέπει να έχει συμμετοχή! Γιατί εμείς επιλέγουμε το σχολείο που θα ανακαινιστεί! Είναι στο χέρι μας!».

Ο Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο «Ρ», προσπάθησε να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του Δήμου σ' αυτή τη δράση, λέγοντας: «Ξέρετε ότι έχουν κλείσει οι κάνουλες της χρηματοδότησης. Αυτή είναι μια προσφορά για το καλό του σχολείου. Αν επιλεγεί σχολείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, σημαίνει ότι θα μπορέσουμε τα χρήματα αυτά να τα εξοικονομήσουμε και να τα διαθέσουμε για την επισκευή και συντήρηση άλλων σχολείων».

Και πρόσθεσε πως ο Δήμος έχει αποφασίσει να διαθέσει 840.000 ευρώ για τη συντήρηση και επισκευή όλων των σχολείων. Ποσό που οι γνωρίζοντας τα πράγματα, χαρακτηρίζουν ...ψίχουλα.

Εξω οι επιχειρήσεις από τα σχολεία

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει την πρωτοβουλία και τους Δήμους που αποφάσισαν να γίνουν «σερβιτόροι της "Coca - Cola"» και ζητά να φύγουν από τα σχολεία οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί. Οι Δήμοι, τώρα να διεκδικήσουν άμεση λύση μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό στο οξυμένο και πιεστικό πρόβλημα της σχολικής στέγης.

Μεταξύ άλλων αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να παραμένει οξυμένο και άλυτο.

Αξιοποιώντας αυτό το οξύτατο πρόβλημα της σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη η εταιρεία «Coca - Cola» - 3Ε βρίσκει έδαφος να εισβάλει στα σχολεία.

Πάει πολύ όμως πολυεθνικοί όμιλοι που κλείνουν και ανοίγουν τα εργοστάσιά τους ανάλογα με τα κέρδη τους, εταιρείες που τσακίζουν τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργατών να εμφανίζονται ως κοινωνικά ευαίσθητοι για τα παιδιά του λαού μας!

Τώρα οι Δήμαρχοι που άνοιξαν την πόρτα των σχολείων στην «Coca - Cola» - 3E να ακυρώσουν τη συμφωνία με την εταιρεία και να διεκδικήσουν έκτακτη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση για να καλύψουν όλες τις ανάγκες των σχολείων τους».

Από τον Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου