Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Έκθεση Παγκόσμιας Τράπεζας για το βάθεμα της κρίσης

Με έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα, με τίτλο «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές», περιγράφει ουσιαστικά το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης (δεν την ονομάζει έτσι) και την αλληλεπίδραση που έχει η κρίση στην Ευρωζώνη στην ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου εκφράζοντας την ανησυχία τους σημειώνουν ότι απαιτούνται αναπτυξιακά μέτρα, δηλαδή περισσότερα κίνητρα για το κεφάλαιο. Πάντως αναφέρουν: «Από την 1η Μάη, άρχισε η εξάπλωση της αυξημένης νευρικότητας στις αγορές και οι χρηματαγορές σε αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες κατέγραψαν μείωση κερδών κατά 7%, διαγράφοντας τα δύο τρίτα όσων είχαν κερδίσει τους πρώτους τέσσερις μήνες. Υπήρξε επιπρόσθετη μείωση στις περισσότερες τιμές βιομηχανικών εμπορευμάτων (κατά 19%) και μείωση κατά 14% στις τιμές του αργού πετρελαίου, ενώ οι συναλλαγματικές ισοτιμίες σε αναπτυσσόμενες χώρες κατέγραψαν καθοδική πορεία σε σχέση με το δολάριο των ΗΠΑ». Παράλληλα, οι συντάκτες της έκθεσης καταγράφουν πως μέρος του διεθνούς κεφαλαίου «κατέφυγε σε ασφαλείς επενδυτικούς προορισμούς».

Σε άλλο σημείο της έκθεσης αναφέρεται ότι εάν επιδεινωθεί δραματικά η κατάσταση στην Ευρώπη, δε θα γλιτώσει καμία αναπτυσσόμενη περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, οι οποίες «θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες εξαιτίας των στενών εμπορικών και χρηματοπιστωτικών σχέσεων με τις πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες». Παράλληλα, αναφέρεται ότι σε τέτοια περίπτωση, οι φτωχότερες χώρες της υφηλίου θα αισθανθούν ακόμη πιο οδυνηρά τις συνέπειες - ιδιαίτερα όσες βασίζονται πολύ στον τουρισμό, στις εξαγωγές αγαθών ή έχουν να εξυπηρετήσουν μεγάλα χρέη βραχυπρόθεσμα.

Πηγή

2 σχόλια: