Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Reuters-Συμπλοκή στρατιωτών του ΝΑΤΟ με Κοσοβάρους

(Reuters) - Τουλάχιστον τρεις Σέρβοι του Κοσυφοπεδίου  και δύο στρατιώτες του ΝΑΤΟ τραυματίστηκαν σε συμπλοκή την Παρασκευή καθώς ειρηνευτικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαλύσουν τα οδοφράγματα που είχαν ανεγερθεί πέρυσι από τους τοπικούς Σέρβους.


Στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο  Kosovo Force  (KFOR) έκαναν χρήση δακρυγόνων και  φορητών όπλων και κάποιοι διαδηλωτές ανταπέδωσαν τα πυρά με πιστόλια.

Τα στρατεύματα, στα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, βρέθηκαν αντιμέτωποι με εκατοντάδες Σέρβους που τους πέταξαν πέτρες  κοντά σε οδοφράγματα σε χωριά έξω από την πόλη της Zvečan σε Σερβικό βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

(....)

"Η KFOR επιβεβαιώνει 2 τραυματίες στρατιώτες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απομάκρυνσης,"είπε η KFOR σε δήλωσή της. "Η KFOR έχει δημιουργήσει πολυάριθμα σημεία ελέγχου οχημάτων και προστατευόμενους χώρους για λόγους ασφαλείας." Ένας τραυματισμένος στρατιώτης είχε μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος, ενώ τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ συνέχισαν να περιπολούν την περιοχή σε μεγάλους αριθμούς. Τρεις διαδηλωτές συνελήφθησαν από το ΝΑΤΟ και την παρέδωσε στην αστυνομία της ΕΕ και του δικαστικού σώματος της αποστολής της EULEX

Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο διακήρυξε ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2008, αποτελείται κατά 90 τοις εκατό από αλβανόφωνους. Αλλά οι Σέρβοι όντες αντίθετοι στην  ανεξαρτησία κυριαρχούν σε ένα μικρό κομμάτι γης του Βορρά που συνορεύει με τη Σερβία και συνεχίζει να λειτουργεί ως τμήμα του σερβικού κράτους,αλλά  η  κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αντιστέκεται στις προσπάθειες της σέρβικης κυβέρνησης να επεκτείνει την εξουσία της.

Ένας μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι επιπλέον στρατεύματα της KFOR ήρθαν να ενισχύσουν τα στρατεύματα από τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ,μετά τις πρώτες συγκρούσεις και επεκτάθηκαν και σε λόφους με θέα το χωριό της Rudare. Αρκετά ελικόπτερα του ΝΑΤΟ πετούσαν πάνω από την περιοχή. Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου έστησαν οδοφράγματα στα σημεία διέλευσης των συνόρων με τη Σερβία το προηγούμενο έτος όταν οι αρχές στην Πρίστινα, η αστυνομία της ΕΕ και του δικαστικού σώματος της αποστολής της EULEX προσπάθησε να καθιερώσει την παρουσία τους.

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε στο Κοσσυφοπέδιο σε ενέδρα και μερικοί πολίτες και στρατιώτες του ΝΑΤΟ τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Atifete Jahjaga, ο οποίος στηρίζει τις προσπάθειες για να απομακρύνει όλα τα οδοφράγματα, καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων του ΝΑΤΟ

Οι υγειονομικές αρχές στο Σερβικό βορρά-ελεγχόμενη από την πόλη της Μιτρόβιτσα, δήλωσαν ότι τρεις Σέρβοι νοσηλεύτηκαν και άλλοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία για ελαφρά τραύματα

«Ριψοκίνδυνη κίνηση»

Ο Krstimir Pantic, δήμαρχος του σερβικού ελεγχόμενου τμήμα της Μιτρόβιτσα, δήλωσε ότι το τοπικό συμβούλιο και «οι άνθρωποι» είχε προειδοποιήσει την KFOR και την EULEX να μην εισέλθουν στο χώρο υπό σερβικό έλεγχο, μετά τις τελευταίες συγκρούσεις."Έχουμε αποφασίσει να τους πω ότι ο (σερβικής πλευράς της) Μιτρόβιτσα δεν έχει ανοίξει για τους ... ότι δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια τους,» δήλωσε ο Pantic. Στις 4 μ.μ. (1400 GMT) τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ είχαν καθαρίσει τα δύο μεγάλα μπλόκα και οι δρόμοι ήταν ανοικτοί στην κυκλοφορία.

Τοπικοί κάτοικοι Σέρβοι ανέφεραν ότι θα κατασκευάσουν νέα οδοφράγματα.Νωρίτερα φέτος, το Βελιγράδι επιδίωξε επιδιόρθωση  δεσμών με το Κοσσυφοπέδιο και συμφώνησαν να ανοίξουν σημεία διέλευσης των συνόρων και στην καθιέρωση συνεργασίας με την Πρίστινα ,σχετικά με θέματα όπως η άδεια οδήγησης, το κτηματολόγιο και τα σχολικά διπλώματα, να βοηθήσει στην υποψηφιότητα για την ΕΕ.

Οι εξερχόμενοι φιλοδυτικές αρχές στο Βελιγράδι κατηγόρησαν τους εθνικιστές από τους τέσσερις δήμους των Σέρβων στο βορρά του Κοσσυφοπεδίου ότι  αναμοχλεύουν προβλήματα μπροστά από σερβικές προεδρικές εκλογές τον περασμένο μήνα,στις οποίες κέρδισε ο δεξιός Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς, υφυπουργός της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο στην απερχόμενη κυβέρνηση, δήλωσε ότι  η KFOR είχε κάνει "μια ριψοκίνδυνη κίνηση», προσπαθώντας να απομακρύνει όλα τα οδοφράγματα και είπε ότι η κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ήταν «ασταθής και μπορεί να κλιμακωθεί μέχρι το τέλος της ημέρας".«Δεν μπορώ να καταλάβω ποια ήταν τα κίνητρα της KFOR να κάνει μια τέτοια κίνηση ... εκτός από το ότι είχε την πρόθεση να ενισχύσει τη θέση της Πρίστινα ,πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών (με τη Σερβία) φέτος», είπε.

Ο Νίκολιτς, πρώην υπερ-εθνικιστικής, πήρε όρκο  γραφείου την Πέμπτη. Υποσχέθηκε ότι θα διατηρήσει την προσπάθεια ένταξης της Σερβίας, αλλά ποτέ δεν θα δεχτεί από το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο τμήμα της Σερβίας.

Το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο έχει αναγνωριστεί από 90 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και 22 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το άρθρο είναι μεταφρασμένο από τον Γούγλη και εμένα
Το πρωτότυπο: http://www.reuters.com/article/2012/06/01/us-kosovo-serbs-idUSBRE8500ZP20120601


Για περισσότερες πληροφορίες περί Κόσοβου έχετε τις παρακάτω επιλογές: 1) Επεισόδιο Δυο Ξένοι μετά τις Σπέτσες 2) Ένα αρθράκι που βρήκα http://melinaxaritatou.com/?p=215

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου