Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Πολιτική Οικονομία του Καπιταλισμού- Καπιταλιστική εκμετάλλευση- Η βασική αντίθεση του καπιταλισμού

Τι είναι υπεραξία; Τι είναι εμπόρευμα;
Τι ονομάζουμε αξία; Ποια είναι η βασική αντίθεση του καπιταλισμού;


Κατεβάστε το αρχείο ΕΔΩ


Ο καπιταλισμός μπορεί τότε μόνο να υπάρχει: όταν ένας όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων είναι υποχρεωμένοι, από τη θέση τους απέναντι στα μέσα παραγωγής , να πουλούν την εργατική τους δύναμη για να ζήσουν. (…)

Παράλληλα ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής προυποθέτει ότι το δυνατόν μέγιστο ποσοστό των μέσων παραγωγής, ανήκει μια όσο το δυνατόν μικρή ομάδα ιδιοκτητών.

Είναι εξίσου φανερό , ότι αυτή η μικρή ομάδα ιδιοκτητών ποτέ δεν θα μπορούσε να παράγει κάτι μόνη της. Αντίθετα από τον αγρότη και τον βιοτέχνη, δεν θα μπορούσαν οι ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής να λειτουργήσουν τα εργοστάσια τους ούτε μια ώρα, δεν θα μπορούσαν να παράγουν ούτε ένα αντικείμενο.(…)


Δεν μπορεί να πουλήσει ο εργάτης τα προιόντα της εργασίας του, μια και αυτά αποτελούν ιδιοκτησία των καπιταλιστών. Αυτό που μπορεί να πουλήσει είναι η εργατική του δύναμη.(…)

Όπως και κάθε άλλο εμπόρευμα, έτσι και η εργατική δύναμη ανταλλάσσεται με βάση την αξία της, δηλαδή πουλιέται και αγοράζεται σε μια συγκεκριμένη τιμή. Η τιμή της εργατικής δύναμης αποτελεί τον μισθό.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου