Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Reuters-Φωτογραφίες Μαίου- Υεμένη

Είναι λαικίστικο και ίσως χυδαίο κατά περιπτώσεις να χρησιμοποιεί κανείς τέτοιες εικόνες με σαφή επίκληση στο 
θυμικό, για να αποδείξει το ανώτερο των επιχειρημάτων του. Παρ'όλα αυτά αναρωτιέμαι...Δεν υπάρχουν παραγωγικές δυνάμεις ώστε αυτό το παιδί να έχει να φάει; Αν η οικονομία  ελεγχόταν απ' τον λαό για τις ανάγκες του λαού, αν ο παραγόμενος πλούτος ήταν κοινωνική περιουσία, αυτό το παιδί θα είχε να φάει, θα μπορούσε να πάει στο σχολείο και στο νοσοκομείο.




Μια γυναίκα που κρατάει το υποσιτισμένο παιδί της στο θεραπευτικό
 feeding center στο νοσοκομείο al-Sabyeen στην
Sanaa, Yemen, May 28, 2012. 

REUTERS/Mohamed al-Sayaghi
Το υπόλοιπο αφιέρωμα εδώ Reuters Pictures of the month: May 



Στα πρόθυρα «καταστροφικού λιμού»

Δέκα δισεκατομμύρια δολάρια ζήτησε ως άμεση βοήθεια η αντιπροσωπεία της Υεμένης στη διεθνή σύνοδο των δωρητών της, που πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, επικαλούμενη την ανάγκη αντιμετώπισης σοβαρών ελλείψεων σε βασικές υποδομές, προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στη χώρα αλλά και της ολοένα μεγαλύτερης φτώχειας στην οποία βυθίζεται μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, κυρίως λόγω των αλλεπάλληλων συγκρούσεων με μεγαλύτερο, πλέον, το «μέτωπο» με τους ισλαμιστές στο νότο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ και επτά ανθρωπιστικών οργανώσεων, η Υεμένη βρίσκεται στο χείλος της πλήρους αποσταθεροποίησης και μιας ολοκληρωτικής ανθρωπιστικής καταστροφής, κυρίως λόγω πείνας.
Οπως επισημαίνεται στις εκθέσεις του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων, παρατηρείται έλλειψη τροφίμων αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο είναι η αδυναμία των περισσότερων Υεμενιτών, πλέον, να προμηθευτούν τρόφιμα και να θρέψουν τα παιδιά τους. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, που μπορεί να υπολείπονται της πραγματικότητας όπως σημειώθηκε, το 44% των 10 εκατομμυρίων Υεμενιτών είναι σοβαρά υποσιτισμένο (με τα 2,5 εκατομμύρια να χρειάζονται άμεση βοήθεια) όπως και το 1/3 των παιδιών.
Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι σε πρώτη φάση συγκεντρώθηκαν συνολικά τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 3,25 προσφέρθηκαν από τη Σ. Αραβία, η οποία έχει κάθε συμφέρον να παραμείνει σταθερή η Υεμένη ως γειτονική χώρα που βρίσκεται στο «μαλακό της υπογάστριο». 

Σάββατο 26 Μάη 2012    Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου